Ο υπ. Ανάπτυξης παρουσίασε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον», προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Αφορά τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, με ποσοστό επιδότησης μέχρι και 50 % σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη των 1.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για περιοχές πάνω από αυτό το όριο προβλέπονται φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, ενώ η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι για δύο χρόνια και συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.

Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

Ορίζεται λοιπόν ως όριο τιμής ζώνης  για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1500 ευρώ/ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ  και  έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι:

  • Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων
  • Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα / λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 € ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι  μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των  παρεμβάσεων.


Η προετοιμασία της πρότασης θα γίνεται με βάση προτυποποιημένα έντυπα-δικαιολογητικά (απόφαση γενικής συνέλευσης, αίτηση χρηματοδότησης, οικονομική προσφορά κ.λπ.), καθώς και συμπληρωματικό υλικό (πολεοδομική άδεια ακινήτου, υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτησίας, λογαριασμοί καταναλώσεων, φωτογραφίες όψεων ακινήτου κ.λπ.). Ο αριθμός των δικαιολογητικών θα ανέρχεται σε περίπου 10.


Η αίτηση υποβάλλεται στα ΚΕΠ. Κατά την υποβολή ελέγχεται η πληρότητα του φακέλου, το έργο εισάγεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που διενεργεί έλεγχο συμβατότητας των τεχνικών στοιχείων και εκτυπώνεται αυτόματα προέγκριση (με μοναδικό κωδικό αριθμό έργου), στην οποία εμφανίζεται το επιλέξιμο ποσό για επιχορήγηση. Η προέγκριση συνιστά έγκριση εκκίνησης εργασιών. Στη συνέχεια, το ΚΕΠ διαβιβάζει τον φάκελο της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί πότε θα λειτουργήσει η γραμμή επικοινωνίας για τη στήριξη του έργου, από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η προετοιμασία των ΚΕΠ και των περιφερειών. Η υλοποίηση των παρεμβάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την έγκριση της εκάστοτε πρότασης.